Pompoensoep

Pompoen wordt veel gekweekt, voor de sier want wij Nederlands houden niet zo van deze vrucht.

Dat komt omdat wij niet zo kruidig aangelegd zijn; een biefstukje met peper en zout, beetje zout bij de groente en bij hoge uitzondering bonekruid bij de tuinboontjes maar dat is dan wel zo'n beetje alles.
Gebruiken we dan kruiden dan ook nog eens erg weinig en ik het er in het begin dan ook wel aan moeten wennen. In het (heerlijke) recept van pompoenragout (zie het receptenboek op odin.nl) gaan 2-3 theelepels foelie, salie, tijm, gemberpoeder op 500 gram pompoen.

Experimenteer dus naar hartelust met kruiden om zo je eigen smaak te ontdekken.

Pompoen is zelf makkelijk te kweken, bewaar en droog wat van de pitten. In Februari/Maart onder glas opkweken en in Mei, als er geen vorst meer verwacht wordt, uitpoten. Plaats de plantjes ongeveer één meter uit elkaar dan hebben ze zeker genoeg ruimte.

Mijn eigen pompoensoep

Voor deze soep kan je verschillende soorten pompoen gebruiken. De kleine rood/oranje pompoenen die je veel in de winkels vindt is hiervoor goed geschikt maar ook de witte of gele soorten laten zich graag tot soep koken.

1 grote ui,
3 á 4 trostomaten (eventueel ontvellen)
naar smaak 2 tenen knoflook
1 kg pompoen
0,5 á 1 liter bouillon
1-2 theel komijnzaad
1-2 desertlepelskoriander
1-2 theel rozemarijn
zout

Ui in halve ringen snijden en fruiten, dan de tomaten in partjes of schijven mee bakken.
Pompoen zonder schil in blokjes snijden en toevoegen en daarna de helft van de kruiden toevoegen.
5 minuten aanzetten en daarna de bouillon erbij.
ca. 20 minuten koken en de soep met de staafmixer pureren tot een gladde massa.
Naar smaak afmaken met citroenrasp en de rest van de kruiden en nog 5 minuten laten trekken.

Voor een pittige soep één piri-piri pepertje of wat piri-piri poeder bij de pompoen toevoegen.
Voor een hartige soep de laatste 5 minuten roomkaas in kleine blokjes meekoken.

Heerlijk als stevige maaltijdsoep.
Serveren met brood, op tafel afmaken met een scheutje room.

Pompoensoep van Andreas Studer (een zwitserse topkok)

ca. 500 gr. pompoenvlees
1 a 2 sjalotten
1 winterpeen
sap van twee geperste sinaasappels
rood pepertje
blikje kokosmelk
500 ml. groente bouillon
stukje verse gember
laurier
citroengras (sereh)
om te garneren, creme fraiche en/of pompoenpitolie

Pompoen in blokjes en winterpeen in schijfjes snijden.
Gember schillen en fijn snipperen

De sjalotten en pompoenvlees aanfruiten in wat olijfolie. Pepertje en gember toevoegen.
Afblussen met de bouillon en langzaam aan de kook brengen.
Tegen de kook aan houden, kokosmelk, sinaasappel, laurier en een stukje citroengras toevoegen.
ca. 15-20 minuten laten garen.
Citroengras en laurier verwijderen en de soep met de staafmixer pureren.
Eventueel op smaak brengen met zout en peper.
Garneren met een toefje creme fraiche en/of wat druppels pompoenpitolie.